12/19/2024

Zâmbete în Ajun de Crăciun, ediția a VI-a, 2024

Activitățile ediției a VI-a a proiectului ,,Zâmbet în Ajun de Crăciun" s-au desfășurat în parteneriat cu Școala gimnazială ”Ion Creangă” Suceava, reprezentată prin prof. educație muzicală Adrian Șoiman și Parohia Misionară "Înălțarea Sfintei Cruci Spital" Suceava, reprezentată prin preot Ciornovalic Mihai-Gabriel.

Elevii școlii ”Ion Creangă” au susținut un program artistic de colinde iar elevi de la Palatul Copiilor Suceava, Cercul de Informatică și Cercul de Jurnalism, profesori coordonatori Ștefania Șoiman și Alexandra Cuza, au fost implicați în activitățile de voluntariat. Cadrele didactice implicate în proiect de la cele două unități școlare partenere, împreună cu elevii voluntari, au impachetat produsele achiziționate de părintele Mihai apoi s-au deplasat la Căminul de bătrâni ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Programul artistic susținut de elevii școlii ”Ion Creangă” a ajutat copiii să se pregătească sufletește pentru Sfintele Sărbători de Crăciun, în Săptămâna Școala Altfel, 16-20.XII.2024.  Participarea copiilor la activitatea de voluntariat prin darul oferit beneficiarilor, a contribuit la formarea unor deprinderi de viaţă sănătoasă, la dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic, psihic, cognitiv, emoţional, la creşterea stimei de sine, a succesului şcolar.
Inițiatorii proiectului mulțumesc partenerilor financiari (Fundația Social Culturală Victoria și DanyGry Suceava), celor care au făcut posibilă împlinirea scopului acestui proiect, ”Zâmbete în Ajun de Crăciun”.

prof. Adrian Șoiman
prof. Ștefania Șoiman 
prof. Alexandra Cuza 





















12/17/2024

Primul proiect Arduino - Blink Challenge




Provocare Arduino Blink
Laboratoarele inteligente dotate cu dispozitive și aplicații pentru învățarea practică și creativă, inclusiv kit-uri Arduino pentru robotică, ajută la pregătirea elevilor, care vor dobândi competențe esențiale pentru viitoarele cariere în domeniul tehnic. Accesul la tehnologia avansată oferă elevilor ocazia să folosească echipamente inovatoare care îi ajută să învețe într-un mod interactiv, practic.
Luni, 16 decembrie 2024, elevii cercului de informatică, curioși și entuziasmați au programat placa Arduino, un microcontroller programabil prin USB conectat direct la calculator. Prima lecție de robotică, desfășurată în laboratorul Smart al cercului de informatică, a reușit să implementeze un circuit pentru aprinderea și oprirea automată a luminilor. Elevii au lucrat în echipe pentru a configura și programa o placă Arduino pentru a „clipi” (adică aprinde și stinge o lumină la un interval de 5 secunde și 2 secunde oprit).
Felicitări!







Acest led se aprinde atunci când pinul 13 digital este pus in HIGH şi se stinge atunci când pinul 13 este pus în LOW.

Codul încărcat pe placa Arduino :

void setup() {

pinMode(13, OUTPUT);

}
void loop() {

digitalWrite(13, HIGH); // led aprins

delay(1000);

digitalWrite(13, LOW); // led stins

delay(1000);

}

Acesta face ca led-ul conectat la pinul 13, să clipească o dată pe secundă.
Următoarea provocare: Semafor cu trei Led-uri verde-galben-rosu!

12/13/2024

Pe urmele marilor pictori

Săptămâna "Școala Altfel" s-a încheiat pentru elevii Cercurilor de Ecoturism, Informatică și Jurnalism cu vizitarea expoziției de artă "Capodopere ale Artei Europene" din colecția Muzeului Național Brukenthal, vernisată la Muzeul de Istorie Suceava, dar și cu o oprire la Muzeul Etnografic "Hanul Domnesc". Elevii participanți la activitate, cu sprijinul ghizilor muzeului și al organizatorilor, au fost ajutați să înțeleagă tehnicile și stilurile folosite de marii artiști și să exploreze influența Bucovinei asupra culturii naționale.
Activitatea ”Pe urmele marilor pictori” a oferit copiilor o experiență culturală valoroasă, consolidând legătura lor cu arta și încurajându-i să participe activ la inițiative culturale viitoare.
A fost o săptămână plină de activități recreative pentru elevii noștri, cărora le mulțumim pentru interes și implicare.
Prof. Șoiman Ștefania - Cercul de Informatică
Prof. Nuțu Nicoleta - Cercul de Ecoturism și Meteorologie
Prof. Cuza Alexandra - Cercul de Jurnalism 










12/12/2024

”Explorând tainele pădurii” la sediul Direcției Silvice Suceava

 Miercuri, 11 decembrie 2024, un grup de 19 elevi de la palatul copiilor împreună cu trei cadre didactice au vizitat sediul Direcției Silvice Suceava, unde se află un mic Muzeu Cinegetic. Scopul activității cuprinsă în programul săptămâna ”Școala altfel”, a fost vizitarea muzeului, vizionarea expoziţiilor cu animale și păsări împăiate, discuţii pe baza celor observate. La intrarea în sediul direcției am fost întâmpinați de mai mulți angajați ai Direcției Silvice Suceava, domnul inginer silvic Horia Grozavu a prezentat importanța pădurii în viața tuturor, câteva exponate din fauna județului Suceava precum și reguli de comportare în natură. Copiii au avut parte de daruri oferite de angajații direcției și de prezentarea unui material educativ cu rezervațiile naturale existente în județul nostru, speciile de păsări și mamifere care habitează în pădurile Bucovinei. Am avut ocazia, elevi și cadre didactice să pătrundem într-un univers fascinat al naturii sălbatice, amintindu-ne de frumusețea și fragilitatea ecosistemul nostru. Observand habitatul natural al diverselor specii, am fost mișcați de delicatețea echilibrului natural și de importanța protejării acestor sanctuare vii. Această experiență ne-a reînnoit respectul și responsabilitatea față de natură,inspirandu-ne să devenim gardieni ai acestor comori neprețuite.

prof. Coordonator Cerc Ecoturism, Nicoleta Nuțu
prof. Coodonator Cerc Jurnalism, Alexandra Cuza
prof. Coordonator Cerc Informatică, Ștefania Șoiman