12/01/2023

Script în Scratch de Ziua Națională a României - 1 Decembrie

Creați un proiect Scratch, pentru început cu  personajul ”Jamie”. Încărcați decorul Party” din bibliotecă. Adăugați un nou personaj pe scenă, Dani, pe care îl rotiți astfel încât să fie cu fața către personajul Jamie. Pentru a realiza acest lucru, Comutați pe tab-ul Costume și utilizați butonul Întoarce orizontal (Flip horizontal). Urmărește imaginea:


 Pentru a realiza dialogul între cele două personaje: Jamie și Dani, vom folosi un sistem de semnalizare între ele, prin intermediul mesajelor. Mai întâi vom schimba numele personajelor, din secțiunea Personaje, sub scenă, apare lista cu toate personajele. Faceți click pe pictograma ”Dani” și schimbați cu numele  ”Ana”, apoi faceți click pe pictograma ”Jamie” și schimbați numele ”Mihai”. Numele personajelor vor fi astfel schimbate și puteți trece la realizarea scriptului.

 


Scriptul asociat personajului Mihai este activat la evenimentul Când se dă click pe steagul verde din Panoul Evenimente. Personajul începe dialogul și spune ”Bună, Ana” apoi întrebarea : ”Ce faci?”

   Alegeți din Panoul Evenimente blocul ”difuzează mesaj ...” pentru a semnaliza altor personaje că pot să înceapă o activitate. Un personaj începe o activitate la momentul semnalizat de alt personaj alegând blocul inițial al acelui scenariu Când primesc mesaj ..... Trebuie să facem observația că în Panoul de lucru al unui personaj, tab-ul Cod, pot exista mai multe scenarii, fiecare cu blocul său inițial și blocul său final.

Ultimul pas al scriptului este cel prin care se trimite un mesaj, ”mesaj1”, către personajul ”Ana”. Urmăriți imaginea: 


Puteți schimba culoarea baloanelor din decorul Party din zona de editare a decorurilor (costume). Faceți click pe balon apoi alegeți culoarea cu care să-l umpleți (Fill). 


 

Concepem scriptul pentru personajul ”Ana”, script care începe când personajul primește mesajul mesaj 1”. După dialogul dintre cei doi copii, continuat cu trimiterea mesajului ”mesaj2” și recepționarea mesajului ”mesaj3”, urmează să apară pe scenă literele ce vor forma mesajul :”La mulți ani, România!”. Urmăriți imaginea: 

 


În continuare vă provoc să programați personajele L, A, M, U, L, T, I, ”A”, ”N”, ”I”, pe care le găsiți în biblioteca de personaje la sețiunea Litere. Acestea le puteți personaliza din fila ”Costume”, cu culorile steagului României.



Scriptul acestor personaje este asemănător, poate fi copiat, diferența este poziția literei în momentul apariției pe scenă și timpul când va fi executat scriptul. Blocul ”Așteaptă ... secunde” în găsiți la Panoul Control.

Scriptul personajului ”litera L” și scriptul pesonajului ”Litera A”:

 


 Celelalte personaje ”Litere -...” vor fi programate asemănător, timpul apariție pe scenă va crește cu 0.5 secunde, iar poziția orizontală, x, a literei pe scenă va crește cu 20 de pași.

Pagina proiectului Scratch poate fi vizualizată aici: Proiect 1 Decembrie