2/18/2016

Nu există o altă disciplină cu un caracter mai puternic interdisciplinar decât Informatica


Articolul „Nu există o altă disciplină cu un caracter mai puternic interdisciplinar decât Informatica“  aparut în data de 17 februarie 2016 in http://www.tribunainvatamantului.ro/ susține ca în noul plan-cadru să figureze la gimnaziu disciplina Informatică, în loc de TIC.
”Dacă la liceu este recomandabilă separarea competenţelor de utilizare (TIC) de cele de rezolvare a problemelor algoritmice utilizând un limbaj de programare (Informatică), la gimnaziu considerăm că este potrivită o disciplină care să creeze fundamentele ambelor discipline de specialitate, urmărind formarea competenţelor digitale şi algoritmice.
La nivel mondial există o mişcare puternică de introducere a Informaticii în curriculumul obligatoriu al şcolilor începând încă din ciclul primar, programarea fiind considerată o activitate strict necesară formării unei gândiri strategice, înţelegerii mecanismelor de bază ale lumii calculatoarelor, competenţa gândirii algoritmice fiind absolut necesar a fi dezvoltată la elevi încă din ciclul primar. Mişcarea Hour of Code desfăşurată la nivel mondial demonstrează că iniţierea în programare prin instrumente grafice, interactive, cu substrat algoritmic, e percepută ca o activitate de tip joc şi este potrivită copiilor de la cele mai fragede vârste.


Ovidiu DOMȘA,
Preşedintele Uniunii Profesorilor de Informatică, România

Emil ONEA,
Vicepreşedintele Uniunii Profesorilor de Informatică, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O lume fara frica

În Săptămâna Siguranței pe Internet, 10-14 februarie 2020, programul de voluntariat Ora de net a lansat campania ”O lume fară frică”  . ...