5/19/2020

Dialoguri în Scratch

Vom folosi editorul Scratch pentru a crea un dialog între două personaje.
Cine a participat la lecțiile Cercului de Astronomie, sau a căutat pe Internet, știe cele opt planete ale Sistemului Solar.
Pentru mai multe detalii urmăriți filmul: ”Paxi-Sistemul Solar” sau site-ul delfinariu.ro/planetariu

Creați un nou proiect, pentru început cu personajul ”Giga walk” ca personaj. Încărcați decorul ”Galaxy” din bibliotecă, așa cum am învățat în lecția trecută.
 Știm că a patra planetă de la Soare este Marte și că Terra este a cincea planetă ca mărime din Sistemul Solar.
Adăugați un nou personaj pe scenă, Gobo, pe care îl rotiți astfel încât să fie cu fața către personajul Giga. Pentru a realiza acest lucru, Comutați pe tab-ul Costume și utilizați butonul Întoarce orizontal (Flip horizontal). Urmărește imaginea:

 Pentru a realiza dialogul între cele două personaje: Gobo și Giga, vom folosi un sistem de semnalizare între ele, prin intermediul mesajelor. Din Panoul Evenimente, puteți alege blocul ”difuzează mesaj ...” pentru a semnaliza altor personaje că pot să înceapă o activitate. Un personaj începe o activitate la momentul semnalizat de alt personaj alegând blocul inițial al acelui scenariu ”Când primesc mesaj ....”. Trebuie să facem observația că în Panoul de lucru al unui personaj, tab-ul Cod, pot exista mai multe scenarii, fiecare cu blocul său inițial și blocul său final.


Aplicație practică:

- Creați un nou proiect, cu personajele Giga walk și Gobo.

- Alegeți din Bibliotecă decorul Galaxy

- Trageți personajul Giga în partea stângă a scenei, iar la personajul Gobo, editați costumul, oglindindu-l orizontal (să se afle cu fața către Giga).

- Concepem primul script pentru personajul Giga walk: personajul care  începe dialogul. Am ales ca Giga să înceapă dialogul, să se deplaseze către Gobo, schimbându-și costumul și să pună întrebarea : ”Care este a patra planetă de la Soare?”
 Desprindeți blocul format din cele trei blocuri: mergi, schimbă costumul și așteaptă, apăsați click cu butonul drept al mouse-ului pe blocul ”mergi 20 pași” și alegeți duplică.
Ultimul pas al scriptului este cel prin care se trimite un mesaj, planeta1, către celălalt personaj. Urmăriți imaginea:

 Utlimul bloc al scriptului cere să introduceți numele mesajului așa ca în imaginea ”mesaj1.png”.

 - Concepem scriptul pentru Gobo, script care începe când personajul primește mesajul ”planeta 1”. Pentru a introduce răspunsul dat de utilizator, vom folosi blocurile „Întreabă...” și „răspuns” din Panoul Detecție. Personajul Gobo ”spune” o asociere a unui text cu răspunsul dat de voi. Ultimul bloc este cel prin care se trimite un alt mesaj, ”planeta 2” către celălalt personaj. Urmăriți imaginea:

 - Personajul Giga, poate intrveni din nou, mulțumind pentru răspuns. Mesajul ”planeta 2” va iniția al doilea script. Urmăriți imaginile atașate, scripturile asociat personajului ”Giga walk” și scriptul asociat personajului ”Gobo”.

Temă: Vă provoc să continuați dialogul celor două personaje, urmând de această dată ca personajul Gobo să pună întrebarea ”Care este a cincea planetă ca mărime din Sistemul Solar?”.
prof. Ștefania Șoiman