5/12/2020

Schimba costumele personajelor în Scratch

Pentru a face o aplicație în Scratch în care personajele vorbesc sau își schimbă aspectul, vom folosi blocurile din Panoul Aspect( de culoare mov așa cum apare în imaginea de mai jos), cum ar fi spre exemplu, spune un mesaj, treci la alt costum, mărire, micșorare, schimbare decor și altele.

Pentru a face să vorbească un personaj veți asocia unul din blocurile ”Spune ... pentru ... secunde” sau spune ”....”. Dați click pe cuvântul ”Salut” și schimbați mesajul în Bună! Scratch vă permite să utilizați diacriticele, deci veți scrie Bună! în loc de Buna.
Aplicație practică:
- Creați un nou proiect, cu cățelul Dog2 ca personaj.
- Ștergeți personajul Pisică efectuând click pe el și apăsând coșul de gunoi.
- Alegeți din bibliotecă decorul Tree (apăsați pe butonul imagine dreapta jos a ferestrei Scratch și apoi selectați lupa) așa ca în imagine:

- Trageți personajul Dog2 în partea stângă a scenei.  Din Panoul Evenimente (portocaliu), trageți blocul ”Când se dă click pe steag verde” așezându-l pe suprafața de editare: Panoul de lucru.
- din Panoul Aspect, trageți blocul ”Spune Salut! pentru 2 secunde”, dați click pe cuvânt și schimbați mesajul.
 - din Panoul Mișcare (culoare albastră), trageți blocul ”Mergi 10 pași” și modificați numărul de pași la 20.
- din Panoul Control trageți blocul ”Așteaptă 1 sec”, modificați numărul de secunde la 2 sec.Urmăriți imaginea:
- desprindeți blocul format din cele trei blocuri: mergi, schimbă costumul și așteaptă, apăsați click cu butonul drept al mouse-ului pe blocul ”mergi 20 pași” și alegeți duplică.

- Deplasați cu mouse-ul blocul detașat, până la elementul de îmbinare, lipiți blocurile copiate de întreg ansamblu. Dacă blocurile nu sunt așezate în ordinea corectă, le puteți trage cu mouse-ul și reașeza acolo unde trebuie. 
- Modificați la blocul ”Schimbă costumul la Dog2-b” opțiunea Dog2-c și astfel veți obține ”Schimbă costumul la Dog2-c”.
- Pentru a porni programul cu primul costum Dog2-a, va trebui să completați scriptul cu blocul ”Schimbă costumul la Dog2a” imediat sub blocul Eveniment ”Când se dă click pe steag verde” . 
- Apăsați click pe Mergi sau Run (Steagul verde din partea stângă sus a scenei) și urmăriți ce face personajul.
      Este mai interesant să realizați un scenariu cu un dialog între două sau mai multe personaje. Cum ar fi personajul Gobo. Pentru aceasta vom folosi un sistem de comunicare între personaje, prin intermediul mesajelor. Dar, acest lucru, îl vom face lecția următoare.
prof. Ștefania Șoiman