10/22/2019

Invata Scratch

Scratch este folosit in multe contexte: la scoala, in muzee, centre comunitare si acasa. De exemplu, copiii pot crea proiecte impreuna cu parintii sau cu fratii lor.



Scratch este un limbaj de programare grafic care îţi permite să controlezi acţiunile şi interacţiunile dintre diferite tipuri de media. Scena este locul în care poveştile, jocurile şi animaţiile prind viaţă. Personajele se mişcă şi interacţionează unii cu alţii pe scenă. Când începi un proiect Scratch, acesta începe cu un singur personaj, o pisică. Pentru a crea personaje noi se folosește unul din cele 3 butoane: desenare personaj, alegere din fișier sau personaj surpriză. Lista cu personaje afişează miniaturi pentru toate personajele din proiect. Numele fiecărui personaj apare sub miniatură.Pentru a vedea şi edita costumele personajului se fac clic pe tabul Costume, iar pentru a vedea și sunetele se fac clic pe tabul Sunete. Informaţiile afișate despre personajul curent sunt: numele , poziţia x-y, direcţia, starea de blocare şi starea stiloului. În caseta text se poate tasta un nou nume pentru fiecare personaj.
Panourile cu instrucţiunile necesare pentru a realiza un proiect în Scratch sunt: 
- panoul Mișcare folosit pentru mutarea personajelor. 
- panoul Aspect folosit pentru a afişa mesaje pe ecran, pentru a schimba înfaţişări etc. 
- panoul Sunet constă în instrucţiuni care ne ajută să compunem melodii, să scoatem sunete sau să înregistrăm voci. 
- panoul Stilou conţine instrucţiuni pentru a desena, trage lenii etc. 
- panoul Control şi cel mai important gazduieşte instrucţiunile de control cum ar fi: IF, IF ELSE, REPEAT UNTIL, FOREVER IF etc. 
- panoul Detecție este punctul cel mai important al acestui limbaj şi unul din caracteristicile care îl face aşa este că putem face aplicaţii dezvoltate iterativ. 
- panoul Operatori conţine semnele de adunare, scădere, înmulţire, inpărţire şi pe lîngă ele instrucţiunile: MOD, RANDOM, JOIN, SQRT, AND, OR, NOT etc. 
- panoul Date, este locul declarării variavilelor şi dispunem de instrucţiuni speciale pentru lucrul cu ele. Pe lîngă variabile aici mai avem şi instrucţiuni speciale pentru lucru cu vectorii, aici sunt denumite liste.

http://digitalkids.ro/despre-scratch/
https://www.predauviitor.ro/wp-content/uploads/2017/11/caiet_PV_gandire_computationala_CL5_02_final.pdf
Variabile
Filmulete
Joc