Treceți la conținutul principal

O lume fara frica

În Săptămâna Siguranței pe Internet, 10-14 februarie 2020, programul de voluntariat Ora de net a lansat campania ”O lume fară frică” .
În săptămâna dedicată Siguranței pe Internet, desfășurată în perioda 10-14 februarie 2020, copiii ce frecventează cercurile de informatică și ecoturism – meteorologie din cadrul Palatului Copiilor Suceava, coordonate de Dna. Ștefania Șoiman și Dna. Nicoleta Bumbu, au avut oportunitatea de a se informa asupra conceptului de cyberbullying și de a conștientiza potențialul de agresiune în mediul online, sub deviza „fără frică pe internet”.
Activitatea structurată în mai multe secvențe a durat aproximativ 50 de minute și a fost încadrată pe tema ”Împreună învățăm cum să fi fără frică pe internet”. Prima parte a constat în urmărirea unei prezentări PowerPoint, în care cei prezenți s-au familiarizat cu termenul de cyberbullying, au aflat care sunt modalitățile prin care se poate raporta un abuz din mediul online și de asemenea au aflat care sunt măsurile necesare pentru a avea siguranță pe internet. Prezentarea a fost urmată de o dezbatere în care cele două echipe formate au susținut argumente pro și contra utilizării internetului. În cea de-a treia secvență, echipele deja formate  au primit câte o fișă de lucru  în care au găsit soluții  unor situații – problemă (Radu și Ionuț joacă împreună în echipa de fotbal a școlii. Radu primește următorul mesaj privat de la Ionuț: „Ești un prost. Cu ultima lovitură ratată, ai făcut ca echipa noastră să piardă.” Este vorba despre cyberbullying? De ce?;  „Vlad și prietenii săi au postat câteva minciune despre Anton, pe grupul clasei: „Anton a copiat la testul de mate. El a fost cel care a spart geamul de la vestiar.” Cum credeți că s-a simțit Anton? Cum credeți că ar trebui să acționeze Anton?”). Ultima secvență a fost dedicată accesări site-ului fărăfrică.ro, în care s-au urmărit mărturisirile unor persoane cunoscute legate de momentele dificile pe care le-au întâmpinat în mediul online și a site-ului https://oradenet.salvaticopiii.ro/, care a fost sursa unui material video care a prezentat pericolele la care tinerii se expun printr-o utilizarea inadecvată a internetului și a rețelelor de socializare.

În urma activității, copiii au învățat că mediul de comunicare creat de internet în afara „lumii reale”, pe lângă beneficii, poate contribui la propagarea unor situații de exploatare, maltratare ori abuz cibernetic, dacă nu există o conștientizare prealabilă a consecințelor dezvăluirii informațiilor de identitate online.

prof. drd. Nicoleta Bumbu, Coordonator cerc ecoturism -meteorologie
prof. dr. Ștefania Șoiman , Coordonator cerc informatică

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bebras 2019

In perioada 23 septembrie 2019 – 13 martie 2020, ECDL ROMANIA organizeaza concursul Bebras Romania, ce isi propune sa introduca elevii de toate varstele in domeniul gandirii algoritmice si computationale si sa ii atraga spre domeniul informatic. Elevii pot să participe la săptămâna internațională Bebras, desfasurata in perioada 11-17 noiembrie 2019 (prima runda). Cei mai buni dintre ei vor intra in a doua runda a concursului, organizata in perioada 24 februarie-1 martie 2020. 
Competitia se desfasoara exclusiv online in cadrul fiecarei scoli inscrise, sub supravegherea unui profesor, conform unui orar flexibil si poate fi sutinuta in limba romana sau engleza. Pentru desfasurarea optima a competitiei, este necesar doar ca scolile sa detina o sala de calculatoare, dotate cu conexiune la Internet. Calendar Saptamana Bebras in lume (cand are loc prima runda a competitiei) este 11 – 17 noiembrie 2019. Rezultatele primei runde vor fi afisate in perioada 25 – 29 noiembrie 2019 pe site-ul web…

Platforma Google Classroom

În perioada în care cursurile sunt suspendate, activitatea cercului de Informatică s-a mutat pe platforma Google Classroom. Elevii înscriși la cercul de Informatică pot intra în clasa virtuală Grupa începători / Grupa avansați / Grupa performanță pe baza unui cod furnizat de profesorul coordonator de cerc elevilor prin mesaj (SMS) sau email.

Pentru a vă conecta pe această platformă trebuie să aveți un cont de gmail, cu user-ul și parola voastră (părinților).

Mai jos vă prezint modalitatea de conectare pe această platformă online, cu codul grupei cercului de informatică la care sunteți înscris, primit de la profesorul coordonator. Introduceți în browser-ul vostru următoarea adresă:
classroom.google.com Pentru a vă conecta la grupa cercului de informatică introduceți adresa contului vostru de gmail și parola.
       După ce v-ați conectat pe ecran apare așa cum este în imaginea de mai sus. Apăsați pe semnul ”+” din dreapta sus a ecranului și introduceți codul clasei primit prin SMS/emai…