3/30/2024

EU CodeWeek la Suceava

Proiectul „Codingul - Cheia unui viitor mai bun”, s-a desfășurat în perioada 28-30 martie 2024 la la școala din Ipotești. Proiectul a promovat activități de programare atât pentru elevi cât și pentru profesori, oferind oportunități în cariera STEM (Științe, Tehnologii, Inginerie și Matematică) pentru tânăra generație.

Instituțiile implicate în desfășurarea proiectului la Suceava,  Inspectoratul Județean Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Școala Gimnazială Ipotești, Colegiul Național Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, ASSIST, Bit&R și Caravana cu lilieci, au promovat informarea și popularizarea beneficiilor utilizării conceptului de <programare>, crearea unui context pentru predarea și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera științelor STEM Științe (fizică, chimie, biologie, geografie), Tehnologie, Inginerie și Matematică prin schimburi de bune practici între școlile din județul Suceava.

În derularea activităților proiectului au fost implicați 60 de elevi de ciclul primar și secundar și 40 de cadre didactice din învățământul preuniversitar. Am fost beneficiara unor specialiști cu experiență, reprezentanți  EUCodeWeek care au prezentat ateliere de programare, construcție jocuri pentru elevi și profesori; jocuri offline de gândire computațională; noutăți în domeniul Tehnologiei și aplicații în educație.

Doamnele profesor Ifrim Claudia și Diana Miron au prezentat platforma de învățare


programare web pentru copii, Bit&R, unde ace
știa își pot construi propriile aplicații.

“Jocuri offline de gândire computațională pentru natură” au fost prezentate de Ana
Stamatescu
formator educație non formală inițiatoarea proiectului Caravana cu lilieci. Ana ne-a prezentat jocuri și activități care să-i poată atrage pe copii de partea științelor naturii, cu ajutorul unor roboței ozoboți, cu aripi de liliac. 

Domnul general Dumitru Prunariu a fost prezent în ultima zi, 30 martie 2024, și a vorbit elevilor și profesorilor despre carierele viitorului, competențele secolului XXI și povestea zborului din urmă cu aproape 43 de ani.

 



Mulțumesc doamnei prof. Daniela Lungoci, organizatoarea acestui eveniment, a reușit să ne arate că aceste activități legate de tehnologie oferă programării mai multă vizibilitate; a reunit oameni motivați să exploreze lumea digitală dornici să-și dezvolte competențe profesionale în domeniul programării.

prof. Ștefania Șoiman

Palatul Copiilor Suceava

„Dumitru Prunariu este aproape un copil frumos ca însăşi tinereţea, curat cum este curată carnea unui măr. A venit deunăzi la mine să mă vadă, când zăceam bolnav la pat şi am rămas surprins să văd cum un erou naţional poate să fie atât de gingaş, atât de modest, de cordial, de savant şi de copilăros totodată. Nu ştiu cum or fi eroii altor ţări în genere, dar ai noştri, fie cei din timp de război, fie cei din timp de pace, au ceva de Făt-Frumos în ei” 

(Nichita Stănescu, decembrie 1982)