7/04/2022

Excursia: Moldovița, Câmpulung Moldovenesc - „Pe drum de munte”




 La început de luna lui cuptor, mai precis pe data de 4 iulie 2022,  ne-am adunat cu mic cu mare in fata palatului 12 copii si 2 profesori. 

Ne-am urcat în microbuz și am plecat spre Moldovița. După două ore de drum am ajuns la Mocănița. Calea ferata cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de Louis Ortieb, un proprietar de gater din Munchen, și dată în folosință în anul 1888 pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. Am ocupat locurile în tren și am pornit călătoria spre Argel. Am văzut peisaje minunate pe care le-am surprins in fotografii. Ajunși la capăt de linie am făcut un popas de jumătate de oră, timp in care am luat prânzul, am făcut poze și ne-am plimbat cu calul. La întoarcere am mai cântat si am avut ocazia sa simțim niște zguduituri încântătoare. 

Apoi am pornit spre Mânăstirea Moldovița.  Am aflat ca Mânăstirea Moldovița are hramul Bunavestire, pe 25 martie, și este construită din perioada voievozilor Muşatini. Sub domnia lui Alexandru cel Bun a fost zidită prima biserică din piatră, atestată documentar între 1402-1410. După ce am vizitat mânăstirea, am plecat spre  Câmpulung Moldovenesc, pe traseul Cheile Moara Dracului. Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase și mai pitorești chei ce fac parte dintr-o rezervație naturală de un deosebit interes geologic, floristic, faunistic și peisagistic. După ce am parcurs traseul, am fost împărțiți în două grupe, prin tragere la sorti. Prima echipă formată numită „Formidabilii”, a fost formată din elevii: Andrei, Marian, Rareș, Arthur, Iris și Victor, a doua grupă, „Vulturii răizboinici” a fost formată din Alexia, Anastasia, Sofia, Simeon, Alexia și Ștefan. După cele trei probe: Găsește si fotografiază cinci lucruri, Țintarul și Construiește turnul din pietre, doamna prof. Nicoleta Bumbu a stabilit echipa câștigătoare.

După coborâre, am mers spre microbuz puțin cam obosiți dar încântați de călătorie.


Organizatori,  Prof. Bumbu Nicoleta, Prof. Şoiman Ştefania