7/06/2022

Aventură și prietenie în mijlocul naturii

  • 5 iulie 2022, ne-am continuat aventura către Gura Humorului.

  Prima noastră oprire a fost la Parcul de aventură Escalada Park Gura Humorului aflat la 5 kilometri de Gura Humorului, in Complexul de Agrement Arinis. După închirierea echipamentului, am primit instructajul și am văzut o demonstrație a utilizării echipamentului. Apoi, liber la cățărat! Traseul Mov – Spiderman parcurs de copii, Cosmina, Traseul Galben – Pin tonic, usor pentru cei cu vârsta înte 8 și 9 ani, Ștefan, Victor, Marian și Andrei iar Traseul Verde – Green Up și Traseul Verde – FaunaTool, usor spre mediu, parcurs de Simeon, Sofia,Anastasia, Rareș, Arthur, Alexia și Iris. A fost o experiență frumoasă, de neuitat pentru cei care au venit aici prima dată și o nouă aventură pentru cei care au mai fost aici!

  Unul dintre cele mai frumoase trasee: Piatra Pinului  -  Voroneț, l-am parcurs în ziua a doua a excursiei noastre.  Am coborât din microbuz în parcarea de la Pârtia Ariniș, iar de acolo am pornit spre Piatra Pinului, însoțiți de ghidul nostru. Traseul format din trei porțiuni diferite (urcarea, platoul și coborârea), lung de aproximativ doi kilometri (1910 m), l-am parcurs cu dificultate mai mare la coborâre. Timpul parcurs a fost de aproximativ două ore și jumătate, cu tot cu pauze. Am admirat  de sus, din foișorul de observare, panorama orașului Gura Humorului, Pietrele Doamnei, Obcinile Bucovinei și  cursul râului Moldova. Foișorul are șase etaje, aproximativ 30 de metri și este prevăzut cu patru lunete, prin care poți vedea mai bine zonele mai sus menționate. Drumeția am parcurs-o la pas lejer, traseele fiind accesibile și celor mai puțin învățați cu drumețiile la munte.

  La final, pașii ne-au îndreptat spre Mănăstirea Voroneț. Intrând pe poarta mănăstirii, ai impresia că vizitezi un colț de rai. Am simțit miresmele florilor, am admirat chiliile măicuțelor din care se revarsă ghivece înflorate, iar în mijlocul lor biserica admirată de turiști pentru faimosul albastru de Voroneț ce îi domină pictura. Această pictură, care a învins timpul, i-a adus Voronețului supranumele de ”Capela Sixtină a Estului”, făcând ca obiectivul să fie inclus în patrimoniul mondial Unesco. Biserica Mănăstirii Voroneț construită în 1488, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, este ctitoria slăvitului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. 

  Blândul şi tăcutul Sihastru Daniil, făcătorul de minuni, unul din marii sfinţi ai Moldovei şi ai lumii ortodoxe, un ctitor al spiritului românesc, ne aşteaptă la Sfânta Mănăstire Voroneţ pentru a ne învăţa să urcăm spiralele interiorităţii în lumina de un albastru orbitor a vieţii trăite întru Duh şi Adevăr. Albastru întemeietor. Albastru călăuzitor. Albastru răstignitor. Albastru purificator. Albastru iubitor.

  Monahia Gabriela Platon, Mănăstirea Voroneț, Editura Thausib, 2007