1/23/2021

„Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”

 Săptămâna prevenirii violenței în mediul școlar include Ziua internațională a nonviolenţei în școală, 30 ianuarie, ziua comemorării morții lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente, cel care spunea: „Nonviolenţa este arma celor puternici.”


Modalități de realizare:

  • Exersarea strategiilor și tehnicilor de prevenire a violenței în cadrul orelor de dirigenție, activităților de suport educațional pentru elevi și părinți, activități extrașcolare.
  • Aplicarea tehnicilor de negociere a conflictelor și de mediere: conflictele din jurul nostru, înțelegerea conflictelor, cauzele și efectele conflictului, rezolvarea conflictelor, medierea conflictului, calitățile mediatorului, etape în rezolvarea conflictelor, ascultă și personajul „negativ”, fenomenul de bullying, cyberbullying, „teatru forum”.
  • Webinar de diseminare și valorizare a bunelor practici – 30 ianuarie, ora 11.00, „Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”.

 Campania R.E.S.P.E.C.T. a implicat în anul școlar precedent 180 de școli și peste 40 000 de copii și tineri, 4000 de părinți și peste 1500 cadre didactice. Proiectul constituie un cadru inovativ de realizare a cooperării dintre școală și autoritățile locale, în vederea creşterii gradului de siguranţă al elevilor. Printre rezultatele campaniei menționămnumărul cazurilor de violență au scăzut; s-au creat premisele unui climat de siguranță, incluziv, armonios; s-au diminuat comportamentele agresive, violente în favoarea atitudinilor tolerante, nondiscriminatorii, de acceptare și autocontrol; activităţile extra-curriculare, extrașcolare s-au diversificat: (săptămâna nonviolenţei, săpătămâna siguranței; concursuri/expoziţii tematice); munca în echipă, intervențiile colective și cooperarea interinstituțională sunt atribute ale campaniei R.E.S.P.E.C.T..

„Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”

Coordonator inspector școlar prof. Tatiana Vîntur