12/13/2019

Cadourile lui Mos Craciun

 Programeaza in Scratch!

În lumea lui Moș Crăciun s-au adunat spiridușii să-l ajute pe moșul să facă toate darurile pentru copii și să le împacheteze.

Temă: Aduna cadouri pentru Mos Craciun. Ai trei vieti!

Daca ai adunat cel putin 10 cadouri atunci mosul pleaca sa le ducă copiilor, altfel poti incerca alta dată.

1. Lansați editorul Scratch și creați proiectul ”Poveste de Crăciun”.

2. Încărcați în proiectul Scratch un decor de iarnă (exterior) și un decor de iarnă (interior). 

3. Alegeți un personaj din bibliotecă, de exemplu Spiriduș (elf), si alte personaje care considerati ca sunt potrivite decorului (om de zăpadă, pinguin,...). 

4. Din categoria Evenimente folosiți blocul de pornire la o tasă apăsată.

5. Declarați o variabila ”scor” care să crească cu o unitate la fiecare cadou care atinge sacul lui Moș Crăciun. Dacă cadoul ratează sacul atunci ai pierdut o viață!

6. Realizați scriptul asociat personajului spiriduș și începeți să realizați un dialog cu celelalte personaje, cu efecte de mișcare și sunet, conform titlului proiectului. Efectele de mișcare ale personajelor le puteți realiza prin schimbarea ”costumelor” personajelor.(urmăriți imaginile!)

În zona de scripturi a decorului vom avea comanda care schimbă scena în decorul de iarnă (exterior).

Decorul de iarnă se va schimba după ce ati finalizat scena pentru decorul de iarnă exterior la evenimentul ”Când primesc mesaj _____”. Urmăriți imaginile de mai jos ce conțin scripturile personajelor alese în proiect.

Continuați povestea!

 https://scratch.mit.edu/projects/353549223/

Editează în zona de scripturi blocurile asociate personajului Sacul lui Moș Crăciun, astfel încât acesta să se deplaseze la stânga și la dreapta atunci când se apasă tastele săgeți.

Editează scriptul asociat personajului Cadou, așa fel încât acesta să apară la apăsarea tastei <Spațiu> din partea de sus a ecranului și să ”cadă”.

Succes!

prof. Șoiman Ștefania

Script -ul personajului "Sacul lui Mos Craciun":

Script-ul personajului "Cadou":

Script-ul personajului ”Om de zăpadă”: